Életrajz

BÁNDI JÁNOS
Tenor

Bándi János 1981-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Révhegyi Ferencné tanítványaként, korábban Hoor-Tempis Erzsébetnél és Récsey Elzánál tanult énekelni. Már főiskolás korában, a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasaként fellépett kisebb szerepekben az Ybl-palotában, ahol 1981-ben Rossini: Hamupipőke c. operájának Ramiro hercegeként aratta első nagy sikerét

1981-ben szerződtette az Operaház, amelynek 1987-ig volt tagja, azóta szabadúszó.

1983-ban a Belga Rádió és Televízió énekversenyének első díját nyerte el.
Hangja széles skálájú és gazdag csengésű. Muzikalitása és kiváló technikája nagyon gazdaggá teszik repertoárját - Händel Messiásának dallamvilágától a drámai Otellóig.

Pályája kezdetén lírai tenor szerepeket énekelt:
Donizetti: Don Pasquale - Ernesto, Mozart: Cosi fan tutte - Fernando, Don Giovanni - Don Ottavio, Szöktetés a szerájból - Belmonte, A varázsfuvola - Tamino, Massanet: Werther - Werther, Rossini: A sevillai borbély - Almaviva, Csajkovszkij: Anyegin - Lenszkij, Verdi: Falstaff - Fenton, Rigoletto - Herceg, Traviata - Alfredo

Az évek során hangja megerősödött, és fokozatosan áttért a hőstenor szerepkörre. Jelenleg is hőstenor szerepekben - Turandot: Kalaf, Trubadúr: Manrico, Aida: Radames, Otello, Álarcosbál: Riccardo, Bajazzók: Canio, Parasztbecsület: Turiddu, A bolygó hollandi: Erik - aratja sikereit itthon és külföldön.

Kiemelkedő szerepe Verdi Otellója, amellyel Budapesten kívül számos európai városban (Bréma, Darmstadt, Halle, Koppenhága, Prága, Maribor, Basel, Zágráb) és Tajvanon is nagy sikert aratott.

A 2000/2001-es évadban a németországi Wiesbadenben Csajkovszkij Pikk dáma c. operájának Hermannjaként ünnepelte a közönség, s a kritika is méltatta alakítását. A 2001/2002-es évadban Koppenhágába és Vilniusba is meghívást kapott Hermann szerepére, 2001. októberben és novemberben Strasbourgban énekli a Turandot Kalafját.

Az elmúlt években majdnem minden európai országban fellépett, vendégszerepelt Ázsiában (Otello) és Ausztráliában (Trubadúr) is.

Rendszeresen énekli oratóriumok tenor szólamát itthon és külföldön.
Számos lemez-, rádiófelvétel és tv-operafilm készült vele.

Lemez- és rádiófelvételek:

Berlioz: Te Deum
Carissimi: Jónás, Baltazár
Donizetti: Don Pasquale - Ernesto
Händel: Atalanta - Aminta
             Brockes Passion
Kodály: Psalmus Hungaricus
Liszt: Septem Sacramenta
         Missa Choralis
         1. kantáta - világpremier
Mahler: VIII. szimfónia (Ezrek szimfóniája)
Mozart: Requiem
Rossini: Stabat Mater
R. Strauss: Guntram - Bolond
Verdi: Macbeth - Malcolm
          Requiem

TV - operafilmek:

Flotow: Márta - Lyonel
Mozart - Goldoni: Mirandolina
Rossini: Alkalom szüli a tolvajt - Alberto
Schubert: Három a kislány - Schubert
Verdi: Falstaff - Fenton
Vidovszky: Nárcisz és Echo

 

E-mail:
bandija@freemail.hu